Mijn kookkleuren

Wat me opvalt sinds ik deze blog ben opgestart, is dat ik typische kookkleuren heb. Ik kook vaak in oranje, geel en rood! Ik zou er allerlei psychologische verklaringen voor kunnen bedenken, zoals ik hou van de zomer en de warmte. Als het winter is en de warmte ver te zoeken is, compenseer ik deze verlangens met mijn kookkleuren… Zoiets? Neen… eerder puur toeval, al verlang ik nu nog meer naar de zomer, de warmte en het reizen door de uitleg die ik net gaf.

Zoals de foto bij deze post jullie vertelt: gisteren maakte ik lasagne.

Twee dozen lasagneplakken van orgran, 1 courgette, ½ kg. wortelen, 3 blikken tomatenblokjes, 1 aubergine, 1 paprika, 500 g. champignons, 400 g. zuiver rundsgehakt, 1 el zelfgemaakte ketchup (op dit recept kom ik nog terug, ik vind het een topper!), ½ liter lactosevrije melk, 3 els maizena, 100 g. lactosevrije gruyèrekaas en veel zuivere kruiden zoals paprika, kurkuma, nootmuskaat, tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, … later toverde ik een lasagne voor vier op tafel.

Hoe heb ik dat gedaan?

Ik snijd al mijn groenten en doe deze in de wokpan met een scheut olijfolie. Ik kruid naar hoe ik me voel en wat ik smaak. Ik bak mijn gehakt rul in een aparte pan en voeg het dan aan de groentenmix toe.

In een sauspan verwarm ik de melk. De maizena los ik op in 100 ml. water. Als de melk kookt, voeg ik de maizena toe en laat ik de saus indikken. Ik kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg tot slot een derde van de kaas toe.

In de ovenschotel start ik met een laagje kaassaus, dan een laagje lasagneplakken (die ik kort voorkook), dan een laagje spaghettisaus, weer een laagje plakken, laagje spaghettisaus, laagje plakken, … en ik eindig met een laagje kaassaus. De afwerking? De rest van de gruyèrekaas!

Twintig minuten in een 180°C warme oven en dan “godere la lasanga”!

Weetje: ik had zoveel saus gemaakt dat ik nog drie porties kon invriezen! Dat noem ik efficiënt werken ;).

Uitdaging voor mezelf: het kookkleurenpalet uitbreiden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s