Steak friet

Na mijn frietjesstekfeest legde ik de agenda’s samen met Hanne en Nathalie. We zouden samen steak friet eten. Een kleine tip voor als er op zo’n avond iemand bijna jarig is: zet kaarsjes op de steak en zing van ‘Lang zal ze Leven’ ;).

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Hanne deed alle inkopen. Ik zou enkel voor allergievriendelijke room en boter zorgen. De lactosevrije room van het merk Dilea vond ik onmiddellijk op z’n vaste plaats in Delhaize. Ik ging ook op zoek naar lactosevrije boter van het merk Dilea. Wie zoekt die vindt? Helaas niet. De boter was uitverkocht en zou even uit de rekken blijven. Dit vond ik erg vervelend, want dit was – naar mijn weten – de enige boter die ik mocht. Gelukkig, vroeger zou ik de zoektocht al gefrustreerd hebben opgegeven, vond ik in de biowinkel een vegan boter die ook volledig allergievriendelijk voor me is.

Als Chinese vrijwilliger ging ik aanschuiven in de lange rij voor de Frietketel. Ondertussen bakten mijn vriendinnen de heerlijke steaks en maakten ze champignonsaus om je vingers bij af te lekken.

Ingrediënten:

 • vegan boter (zonder soja!)
 • 2 grote steaks
 • peper & zout
 • 250 g. champignons
 • scheut witte wijn
 • 2 dl lactosevrije room (merk dilea)
 • tijm
 • verse appelmoes (gemaakt van de heerlijke appelen uit Hanne’s tuin)

Bereidingswijze:

 • Zend Heleen naar de frietketel. Laat haar betalen voor 1 portie friet en laat haar terugkomen met dubbele portie.
 • Laat een klontje boter heet worden in de pan.
 • Kruid de steaks met peper.
 • Steaks in de pan!
 • Schroei ze aan beide kanten toe en laat ze vervolgens op een zacht vuurtje gaar worden.
 • Vraag Hanne om haar vingertruc toe te passen om te weten of de biefstuk blue, saignant of à point is (wij aten die à point).
 • Kruid bij met peper & zout.
 • Stoof ondertussen de schijfjes champignons in een andere pan tot ze gaar zijn.
 • Blus de champignons met een scheutje witte wijn.
 • Voeg vervolgens de room toe en laat de saus indikken.
 • Kruid met peper & tijm.
 • Warm de appelmoes eventueel op.
 • Dien op en smakelijk!

Ik heb mijn portie week voor de vlees weer binnen en heb er enorm van genoten! 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s