Vegan bataattortilla

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Het is een dikke omelet met aardappelen. Omelet? Oh neen! Dat betekent eieren. Met mijn grote ei-intolerantie kwam er dus geen tortilla op mijn bord… tot gisteren!

Enkele dagen terug verscheen er een recept van vegan aardappeltortilla op de allyoucanteat-blog van Linde. Een tortilla zonder ei, soja, gluten, lactose, … Het enige wat ik uit het recept moest halen, was de ajuin. De aardappel verving ik door zoete aardappel, mijn favoriet. Ik gebruikte teffmeel in plaats van quinoameel (omdat er geen quinoameel meer voorradig was) en de provençaalse kruiden ruilde ik om voor zuivere oregano, tijm, rozemarijn en basilicum.

IMG_20150521_185243[2]

Wist je dat Teff de kleinste graansoort ter wereld is? Het is afkomstig uit Ethiopië, maar sinds 2001 wordt het graan ook in Nederland verbouwd. Teff is niet alleen vrij van gluten, maar bevat ook veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen, waardoor het je langer een vol gevoel bezorgt. Het graan vormt ook een uitstekende bron van eiwitten, vezels, calcium, fosfor en ijzer (De Standaard, 2014).

product_79_2712_popup

Bereidingstijd: 1/2 uur

Ingrediënten (1 tortilla):

 • 2 middelgrote zoete aardappelen (+- 500 g.)
 • 45 gram teffmeel
 • 1 klein kopje water (200 ml)
 • 1 tl oregano
 • 1 tl basilicum
 • 1 tl tijm
 • 1 tl rozemarijn
 • een handvol (verse) peterselie, fijngehakt
 • zeezout en (chili)peper, naar smaak
 • optioneel: zwart himalayazout, voor een extra eiersmaak
 • olijfolie, om in te bakken

Bereidingswijze:

Was en schil de aardappelen. Snij ze doormidden in de lengte en snij elke helft dan in schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Verhit een diepe pan of wok met een flinke scheut olie op het vuur, voeg de aardappelen en een snuf zout toe en bak even. Voeg nu water toe tot de aardappelen net onderstaan, dek af en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken op een laag vuurtje tot de aardappelen beetgaar zijn.

Meng intussen in een grote kom het teffmeel, aardappelzetmeel en water met de kruiden, peper en zout. Voeg hier de beetgare aardappelen en ui bij en roer alles door elkaar.

Verhit een anti-aanbakpan op een middelhoog vuur en giet hier een flinke scheut olijfolie in. Wanneer de olie goed warm is, giet je er het tortilla-mengsel op. Bak een minuutje op een hoog vuur en draai het vuur vervolgens laag. Na ca. 5-10 minuten kun je de tortilla omdraaien (check even met een spatel of de bodem mooi goudbruin is).

De beste manier om een tortilla om te draaien is het trucje met twee borden: laat de tortilla uit de pan glijden met behulp van een spatel en leg hem op een bord, met de ongebakken kant naar boven dus. Zet hier een ander bord op, druk de twee borden tegen elkaar en draai om zodat de goudbruin gebakken kant naar boven ligt. Laat de tortilla nu terug in de pan glijden en bak nog zo’n 5 à 10 minuten op een middellaag vuur. Je kan met een vork testen of het midden doorbakken is. Haal de tortilla uit de pan en laat vijf minuutjes afkoelen voor je hem gaat snijden. Eet warm of koud, beiden zijn heerlijk! Je kan de tortilla nog enkele dagen bewaren in de ijskast.

(Met dank aan Linde van allyoucanteat.org voor het recept!)

Advertenties

Een gedachte over “Vegan bataattortilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s