Rodebietencake

Soms krijg ik zo’n ongelofelijke zin om te bakken. De lekkere geur van vers gebak is iets wat ik lang gemist heb. Een bakker binnengaan vond ik bijvoorbeeld de voorbije jaren lastig, omdat die lekkere geur van brood en gebak me dan steeds deed watertanden naar zoetigheden die ik niet kon eten. Gewoon de gezelligheid van een stukje cake met een tasje thee maakt me vrolijk.  Meer en meer leer ik me focussen op wat ik wel allemaal kan eten. Gisteren werd ik nogmaals met mijn neus op de feiten gedrukt dat het belangrijker is om bij een beperking (want dat zijn mijn voedingsintoleranties voor mij toch wel een beetje) vooral aandacht te hebben voor wat wel kan. Die visie wil ik vanaf nu zo goed mogelijk nastreven.

Vanuit het idee om weer iets nieuws te proberen met de ingrediënten die ik in huis had, kwam ik tot een lekkere rodebietencacaocake. Ik ben er fan van! De cake is veganistisch (dus ei- en lactosevrij), maar ook gluten- en sojavrij. Ook gebruikte ik geen geraffineerde suikers, maar koos ik voor appelstroop en ahornsiroop als zoetmiddelen. De combinatie van de rode biet, cacao en sesamzaadjes vind ik verrassend lekker: een aanrader dus!

Inspiratie bij ma vie en vert

Bereidingstijd: 40 min. (20 min. voorbereiding + 20 min. bakken)

Ingrediënten:

 • Droge ingrediënten:
  • 250 g. boekweitmeel
  • 1 zakje (glutenvrije) bakpoeder (bv. merk natura)
  • snuifje zout
  • 4 el (ongesuikerde) cacao
 • Natte ingrediënten:
  • 150 ml. rijstmelk
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 80 ml. zonnebloemolie
  • 40 ml. appelstroop
  • 20 ml. ahornsiroop
 • Erbij op het einde:
  • 200 g. (gekookte) rode biet
  • 75 g. sesamzaad

Bereidingswijze:

 • Meng alle natte ingrediënten.
 • Meng alle droge ingrediënten.
 • Meng vervolgens nat en droog en mix tot een deeg.
 • Snijd de rode biet in kleine blokjes.
 • Meng de blokjes en de sesamzaadjes onder het deeg.
 • Vet een springvorm in met olie, giet het mengsel in de vorm en bak de cake in een 180°C warme oven in 20 minuten klaar!

IMG_20150612_154151[1]

Ik genoot van een lauwwarme portie cake (afgewerkt met rijststroop) met een tasje zelfgemaakte droommix thee erbij. Heerlijk!

Advertenties

Een gedachte over “Rodebietencake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s