Smikkelen in Leiden

Hallo hallo,

Ik ben terug van weggeweest. Ik kreeg de kans om naar de OnderwijsResearchDagen in Leiden te gaan met mijn collega’s. Het waren drie fijne en leerrijke dagen. Op voorhand had ik wel enige stress. Ik zou elke dag uit eten moeten, ik had ’s morgens geen zekerheid over wat ’s avonds op mijn bord zou belanden en… hopelijk werd ik niet ziek. Gelukkig verliep alles heel vlot. Toen ik de woensdagvoormiddag op verkenning ging in het stadje, stootte ik op een allergievriendelijk frietkraam.

20150617_103647[1]

Ik sloeg een praatje met de uitbaatster die me vertelde dat er sinds vorig jaar een allergenenwet in Nederland is. “Vanaf 13 december 2014 is elke horecaondernemer verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. Dat geldt voor lunchrooms, restaurants maar ook voor snackbars.” Helaas was het nog maar 10u en had ik nog geen zin in frietjes, maar de babbel met de vrouw zorgde ervoor dat de stress om te eten (weg van mijn vertrouwde omgeving) al wat afnam.

Die avond at ik een (spinazie)salade die amper rauwe groenten bevatte. Rauwe groenten verteer ik maar heel langzaam en bezorgden me in het verleden keer op keer klachten. Deze salade bezorgde me geen ongemakken, hoera!

De avond erop gingen we in een klein gezellig restaurant (www.barenbas.nl) tafelen met een bende van bijna 25 personen. Er werd een menu voorgesteld. Aanpassingen waren mogelijk voor vegetariërs en mensen met allergieën, zoals mij. Ik kreeg een driegangenmenu voorgeschoteld dat helemaal niet moest onderdoen aan hetgene mijn collega’s op hun bord kregen. Er werd niet moeilijk gedaan over mijn allergieën, maar er werd creatief mee omgegaan.

Het voorgerecht werd een makreel- en krabsalade op een bedje van rijstnoedels en afgewerkt met avocado. Het was al een hele tijd geleden dat ik vis had gegeten dus het smaakte me enorm.

IMG_20150620_070627[1]

Vervolgens kreeg ik een stuk (in olijfolie) gebakken doradefilet op een bedje van puree (op basis van aardappelen en olijfolie) met scampi’s en gebakken groentjes erbij.

IMG_20150620_070715[1]

Als dessert smulde ik van een bolletje frambozensorbet en blauwe bessen. Heerlijk!

IMG_20150620_070756[1]

Het enige wat ik erg jammer vond aan mijn verblijf in Leiden was dat er in het IBIS hotel geen rekening gehouden kon worden met mijn allergieën voor het ontbijt. Gelukkig had ik hierover op voorhand geïnformeerd en dus mijn voorzorgen genomen. Ik had mijn eigen ontbijt bij, namelijk de glutenvrije haver- en quinoapap van Gröd. Deze vind ik in de Ayuno winkel (www.ayuno.be) in Gent, maar is blijkbaar ook in de Albert Heijn winkel te vinden. Je hoeft enkel warm water toe te voegen aan het haver- en quinomeel, drie minuten te wachten tot dit een pap is geworden en dan de topping (die bestaat uit moerbeien, gedroogde frambozen, kokosschilfers, cacao) toe te voegen aan de pap. Heerlijk en handig om op reis mee te nemen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s