De vijand: candida albicans

Helaas, ik kreeg het slechte nieuws dat mijn grootste vijand terug is: candida albicans. Deze schimmelinfectie maakte me 8 jaar geleden heel erg ziek. Ik vocht een jaar lang tegen deze infectie met een heel streng suiker- en gistvrij dieet (aangezien de infectie sterker wordt door suiker en gist). Toen candida dood was, waren mijn darmen zo uitgeput en aangetast dat ik allergieën ontwikkelde. Het werd een hele zoektocht tot ik wist aan welke voeding ik allergisch ben. Ik heb eindelijk gevonden hoe mijn allergievriendelijk dieet geen (al te grote) beperking moet zijn. Maar… nu is candida terug.

De terugkomst van deze infectie betekent dat ik opnieuw een suiker- en gistvrij dieet moet volgen en ditmaal in combinatie met een allergievriendelijk dieet. Geen evidentie. Erg lastig zelfs. Heel vermoeiend.

Maar ik doe mijn best. “De boerin, zij ploegde voort.”

Ik ging dit weekend naar BE O markt in Gent en kocht er kilo’s groenten en fruit. En, ik kan de juicemaker van mijn beste vrienden ontlenen. Dus ik maak nu sapjes boordevol vitamines.

Vers wortel-gember-kurkuma-selder-sap

image

Vers komkommer-gember-kurkuma-selder-venkel-sap
image

Doordat mijn darmen aangetast zijn, verlies ik heel wat vitamines en mineralen. Ik neem ijzer, calcium en allerlei vitamines (bijna van A tot Z) bij, maar probeer ook zoveel mogelijk Vtjes en Mkes uit mijn voeding te halen. Zo koos ik dit weekend bewust voor Kelp noodles, die boordevol mineralen (Mkes) zitten. Ik combineerde deze nogal smaakloze noodles (met een speciale textuur) met een zelfgemaakte spinaziepesto. Het geheime ingrediënt van mijn pesto is een avocadopit. Wist je dat de pit van een avocado zelfs nog gezonder is dan het vruchtvlees? De pit zit boordevol antioxidanten.

Spinaziepesto

image

Ingrediënten (2 porties):

 • 1 avocadopit (drogen en dan kapot slaan OF in water weken en dan snijden met mes)
 • 1 grote bos verse spinazie
 • geraspte verse parmezaanse kaas
 • een handje pijnboompitten
 • 2 el olijfolie
 • peper & zout
 • (voeg water toe tot gewenste textuur)

Bereidingswijze:

 • Rooster de pijnboompitten in een vetvrije pan.
 • Mix alle ingrediënten.
 • Smakelijk!
Advertenties

2 gedachtes over “De vijand: candida albicans

 1. Linde zegt:

  Oh nee, ik hoop dat tha bitch snel weer weggaat!
  Eet je wel nog fruit en geraffineerde koolhydraten of ook allemaal niet meer?
  Ik ben ook volledig suiker- en gistvrij dus je bent niet alleen 🙂 Veel succes in elk geval! x

  Like

  • hbecuwe zegt:

   Ik eet nog bessen, limoen, citroen, mandarijn, maar ander fruit moet ik zoveel mogelijk laten. Het is toch zeker voor drie maanden. Hopelijk is de candida dan weer weg. Je blog helpt me echt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s