Less is more

Na mijn crash 10 weken geleden besef ik nu hoe belangrijk het is om te luisteren naar mijn lichaam. Ik ben nog steeds niet het toonbeeld van ‘de zelfzorgende mens’, maar ik ben behoorlijk zeker dat ik ondertussen wel beter voor mezelf zorg dan de gemiddelde mens. Zelfzorg, dat woord is mijn stokpaardje geworden. Maar hoe zorg ik precies voor mezelf?

  • Mijn dieet

Mijn voedingsintoleranties en -allergieën dwingen me om gezond en bewust te eten. Het gaat om meer dan het vermijden van allergenen. Ik kan ook geen grote hoeveelheden koolhydraten, vetten of proteïnen in één keer naar binnen spelen. Daar word ik gegarandeerd voor gestraft. Toch maak ik soms nog eens de fout, vooral als ik moe, gefrustreerd of gestresseerd ben. Dat brengt me onmiddellijk bij het volgende.

  • Yoga

Yoga is mijn uitlaatklep geworden om met frustraties en stress om te gaan. Enkele jaren geleden stuurde mijn toenmalige huisarts me naar de yoga, ‘het zal je goed doen’ was zijn idee. Ik ben een heel eind met tegenzin naar de yoga geweest. Als ik tijdens de les niet genoeg had afgezien, vond ik dat het een slechte les was. Drie keer vijf à tien kilometer per week lopen en twee keer twee kilometer per week zwemmen gaven me meer voldoening.

Toch bleef ik naar de yoga gaan. Ik denk dat ik dat te danken hebben aan mijn doorzettingsvermogen. Met het lopen en het zwemmen moest ik een jaar geleden stoppen omwille van rug- en bekkenproblemen. Yoga bleef op dat moment over als mijn enige sport. Ik leerde yoga waarderen. Nu kijk ik zelfs uit naar een les en ga ik twee à drie keer per week. Wanneer ik gefrustreerd of gestresseerd ben, ontzie ik het vaak om te gaan, maar ik ben altijd super trots op mezelf wanneer ik weer ‘zen’ de les buitenkom.

  • ‘Neen’ zeggen

‘Oh, wat een leuk project, JA, ik werk graag mee.’ ‘Natuurlijk wil ik je daarbij helpen, JA.’ ‘Geen probleem, stuur maar door, JA.’ … Vroeger zei ik tegen alles en iedereen JA, behalve tegen ontspanning. Nu zeg ik steeds vaker ‘neen’. Ja zeggen gebeurt daardoor met meer plezier en veel bewuster. Zo zei ik vandaag nog ja tegen een nieuwe hobby.

  • Kiezen is winnen

Waar vroeger kiezen voelde als verliezen (waardoor ik dus steeds ‘ja’ zei), ervaar ik nu dat ik veel win bij het maken van een keuze. Ik win omdat ik mijn enthousiasme, energie en tijd niet over 1001 projecten moet verdelen.

Zo besliste ik onder andere om niet meer fulltime te werken. Dat was absoluut geen evidente beslissing voor mij, omdat ik lang het gevoel had dat ik vooral geapprecieerd werd door vrienden, familie en collega’s omdat ik altijd ‘drukdrukdruk’ was en zoveel dingen deed. Het is iets wat onze samenleving in de hand werkt. De groene meisjes schreven hier een mooi artikel over: ‘glorification of busy’.

Ik vrees en heb zelf gevoeld dat onze veel te drukke levens energie vreten. Bij de één vroeg (zoals bij mij omwille van een zwakkere gezondheid), bij de ander komt dit later. Ik geloof dat deeltijds werken me meer energie zal geven op allerlei vlakken: op werk-, sociaal- en gezondheidsvlak. Het gevoel me hiervoor te moeten verantwoorden wordt nu ook steeds minder.

  • En tot slot de moeilijkste: milder zijn

‘Je bent te streng voor jezelf’, een uitspraak die ik al honderden keren heb mogen horen. En ik geloof het ondertussen wel. Ik kan enorm goed begrip opbrengen voor een ander, maar begrip voor mezelf, dat is ver zoek. Ik vrees dat dit het punt is waarop ik door de mand val als het over zelfzorg gaat. Ik vind nog steeds dat ik zoveel moet. Als het niet gaat omdat mijn lijf me in de steek laat, vind ik toch dat het moet gaan (‘tgoa nie, bestoa nie’). Als ik gefrustreerd ben omwille van mijn dieet, ben ik kwaad op mezelf omwille van die frustraties. Als ik eens te veel koolhydraten eet en daardoor buikpijn krijg, vind ik mezelf ‘zwak’.

Er is dus nog werk aan de winkel, maar… ik ben op goede weg!

yoga

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s