Dieet 3.0?

In mijn vorige blog konden jullie al lezen dat mijn dieet vanaf vorige week een andere wending kreeg. Een dieet strikt volgen wanneer je ziek blijft, is fysiek en mentaal slopend. Door het lezen van het GAPS boek besloot ik om een andere weg in te slaan op het vlak van voeding.

Dokter Campbell ontwikkelde een dieet waarmee het darmmilieu genezen kan worden, het GAPS-dieet. Dat de gezondheid van onze darmflora essentieel is voor onze fysieke én psychische gezondheid kan ik beamen. Mijn maag en darmen functioneren al lange tijd niet goed. Daardoor lever ik ook een mentale strijd. Ik wil voor eens en voor altijd komaf maken met die dagelijkse pijn en ongemakken.

Als je darmflora niet goed functioneert kan je gezonde dingen eten zo veel je wilt, maar als het niet goed wordt opgenomen heb je er weinig aan. De principes van het GAPS-dieet zijn er op gericht om beschadigde darmen weer op te bouwen. Dan pas kan je optimaal profiteren van gezonde voeding.

De voorbije week at ik geen meervoudige koolhydraten (suikers, granen en zetmeel). Meervoudige koolhydraten bestaan uit aan elkaar geregen enkelvoudige koolhydraten. Enerzijds moeten deze in het spijsverteringskanaal worden losgeknipt, dit kost lichaam energie. Anderzijds houden de ‘slechte’ bacteriën nogal van deze suikers. Binnen het GAPS dieet worden deze koolhydraten dus volledig geschrapt. Ik eet sinds een week geen bewerkte voeding meer (al deed ik dit ervoor ook maar heel beperkt). Ik eet vlees/vis bij elke maaltijd. Ik maak mijn eigen kippenbouillon (dierlijke vetten bevatten stoffen om de darmwand te herstellen). Ik gebruik die bouillon om soep te maken. Ik eet veel groenten.

De eerste dagen voelde ik me lamlendig, sinds vrijdag heb ik minder pijn. Nadat ik me een week zo goed mogelijk heb voorbereid, start ik morgen volledig met het introductiedieet.

Het introductiedieet is een combinatie van een darmherstel- en een eliminatie-dieet. In het geval van het GAPS introductie dieet eet je hoofdzakelijk zelfgemaakte vlees- of visbouillon. Daarnaast is probiotische voeding belangrijk (zo maak ik momenteel mijn eigen kefir). Later kunnen ook gefermenteerde melkproducten toegevoegd worden en eigeel. Het introductie-dieet kan tot ontwennings- of ontgiftigingsverschijnselen lijden, maar versnelt de genezing wel een flink stuk.

Het introductiedieet bestaat uit zes fases. Overgaan naar een volgende fase kan als de klachten weg zijn.

Fase 1 start morgen:

  • Vlees/visbouillon
  • Vlees/vis uit de bouillon
  • Gestoomde/gekookte groenten
  • Soep op basis van de bouillon
  • Verse gember-/kamille-/muntthee
  • Probiotische voeding (kefir)

Hopelijk ben ik snel klachtenvrij, zodat ik naar de tweede fase over kan. I’ll keep you posted!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s