GAPS – fase 1

Afgelopen maandag ging ik volledig van start met het GAPS introductiedieet. Dit is eigenlijk een soort van eliminatie dieet. Het introductiedieet kan enorm helend zijn, maar kan ook behoorlijke bijwerkingen geven door het afsterven van slechte bacteriën en ontgifting van allerlei toxische stoffen.

Binnen het introductiedieet moet je zelfgemaakte vlees- en visbouillon a volonté eten, alsook soep op basis van die bouillon. Gestoomde en gekookte groenten zijn toegestaan (als je geen last hebt van diarree) en zelfgemaakte kefir (natuurlijke probiotica) behoren ook tot het dieet. Daarnaast mag je ook verse munt-, gember- en kamillethee drinken. That’s it.

Als je bovenstaande alinea leest, denk je waarschijnlijk ‘zo lastig?’. Het valt eigenlijk wel mee, zeker voor iemand zoals mij, die het gewoon is om streng te diëten. Het grote voordeel van dit dieet is dat ik geen honger heb. Enkele weken terug, toen ik nog koolhydraten at, had ik constant honger. Waarschijnlijk was mijn bloedsuikerspiegel toen nooit onder controle. Het lastigste is de energie die je nodig hebt om alles voor te bereiden.

Ik had de voorbije week GEEN (!!!) maagpijn en te verwaarlozen tot bijna geen buikpijn. Ik had wel veel rugpijn en het gevoel dat mijn spieren moe waren. Dit laatste is waarschijnlijk doordat ik in het begin te kleine hoeveelheden eiwitten at. Ik moet mijn porties opdrijven.

Hieronder een overzichtje van wat ik de afgelopen dagen at (de gember theetjes die ik tussendoor dronk staan er niet tussen):

Maandag:

 • Ontbijt: tas pompoensoep (obv bouillon) + kip (uit de bouillon) + gestoomde witlof + 1 el kefir
 • Lunch: tas pompoensoep + kip (uit de bouillon) + gestoomde witlof
 • Diner: tas rodebietenwortelsoep + kip (uit de bouillon) + gekookte venkel + 1 el kefir
 • Geen buikpijn
 • Veel energie
 • Na 16u: hevige steken rechtsonder in rug, pijn houdt hele nacht aan
 • Grote koortsblaars
 • Geen honger

Dinsdag

 • Ontbijt: tas rodebietenwortelsoep + kip (uit de bouillon) + gekookte venkel + 1 el kefir
 • Lunch: tas rodebietenwortelsoep + kip (uit de bouillon) + gekookte venkel
 • Diner: tas rodebietenwortelsoep + gekookte kip + gestoomde paarse wortel
 • Hele dag: pijn rechtsonder in rug, moe (door te weinig slaap)
 • Grote koortsblaars
 • ’s avonds sleep ik me vooruit, gevoel van verzuring in beenspieren
 • Geen honger

Woensdag

 • Ontbijt: tas pompoensoep + gekookte kip + gestoomde paarse wortel + 1 el kefir
 • Lunch: tas pompoensoep + gekookte kip + gestoomde paarse wortel
 • Diner: tas pompoensoep + gestoomde zalm + 2 el kefir
 • na 9u slaap nog steeds gevoel van verzuring in beenspieren
 • Koortsblaars droogt op
 • Heel gestrest door werk, maar ook door dieet
 • Geen honger

Donderdag:

 • Ontbijt: tas kippenbouillon + gekookte butternut pompoen + 1 el olijfolie + 1 el kefir
 • Lunch: tas kippenbouillon + gestoomde zalm + gekookte rode biet en wortel + 1 el olijfolie + 1 el kefir
 • Diner: tas komkommercourgettesoep + 1 rauw eigeel in de soep + kip (uit de bouillon) + gestoomde witlof en wortels
 • De hele dag lichtjes ongemakkelijk doordat mijn darmen na enkele dagen weer in gang schieten (dit is blijkbaar logisch, omdat je lichaam moet wennen aan de hoeveelheid eiwitten)

Je zult zien dat ik vanavond ben overgegaan op fase 2. Ik heb voor het eerst in drie jaar weer een ei(geel) gegeten. Heel spannend, want dat was drie jaar geleden. Hopelijk reageert mijn lichaam goed. Wist je dat eieren één van de meest voedzame en gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen op de planeet zijn? Rauwe eidooier wordt wel vergeleken met borstvoeding, omdat het bijna 100% opgenomen kan worden, zonder vertering. Eidooiers voorzien je van de meest essentiële aminozuren, vele vitaminen, essentiële vetzuren, veel zink, magnesium, … Maar, ik vertel je meer hierover in mijn volgende blog over fase 2 van het GAPS introductiedieet.

Conclusie over fase 1:

 • Ik ben niet meer opgeblazen
 • Ik heb geen maagpijn meer
 • Ik heb amper buikpijn
 • Ik heb geen constante honger meer
 • Dit dieet vraagt veel energie, maar ik blijf gemotiveerd omdat mijn lichaam (positief) reageert
 • Op naar fase 2!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s