GAPS – fase 2

Het is tijd voor een tussentijdse stand wat het GAPS dieet betreft. Ik begin met het goede nieuws. Ik heb me één week fantastisch veel beter gevoeld. Mijn eeuwig opgeblazen buik die altijd pijn deed, was plots plat en pijnloos. Ik had geen last meer van die eeuwige maagontsteking. Enkel mijn onderrug en mijn bekken deden heel wat pijn, maar ik kon die pijn best wel verteren omdat dat de enige pijn was.

Mijn dokter bracht me ook het goede nieuws dat mijn bloedwaarden beter zijn. Ik heb nog enkele (grote) tekorten, maar mijn schildklierwaarden zijn beter en de ontstekingswaarden zijn gedaald.

De regel in het GAPS dieet is dat wanneer alle klachten weg zijn je naar de volgende fase kunt. Ik besloot anderhalve week geleden dat het tijd was voor fase 2.

In fase 2 eet je nog steeds hoofdzakelijk bouillon, soep (op basis van die bouillon), gekookte en gestoomde groenten, gekookt en gestoomd vis en vlees, kefir, gefermenteerde groenten en verse gemberthee. Wat verschilt met fase 1 is dat je eidooiers (en als dat goed lukt zachtgekookte eieren), gefermenteerde vis en ghee (geklaarde boter) mag eten. Na drie jaar zonder ei smaakten die eidooiers me gigantisch! Tegelijkertijd moest ik ook starten met nieuwe voedingssupplementen (beslist op basis van de bloedresultaten).

Jammer genoeg kwam de buikpijn al snel terug. Mijn buik begon weer op te zwellen. Ik kon een hele week niet naar het toilet. Eerst geloofde ik nog dat dit veroorzaakt werd door het koolhydraat arm dieet (weinig vezels), maar beetje bij beetje vreesde ik toch dat de constipatie een reactie op voeding was. Constipatie (in plaats van diarree) is bij mij vaak het antwoord op een allergeen.

Ik weet niet welke voeding of welk supplement me ziek maakt. Daarom heb ik, met de allergrootste steun van mijn beste vrienden, besloten om weer een stapje terug te zetten naar fase 1. Ik vrees dat ik te snel ben overgegaan naar fase 2. Ik wil zo graag een doenbaar dieet tegen midden mei, wanneer ik op reis ga. Ik denk dat ik daardoor te snel te veel wil. Geduld is een schone deugd… maar wel ’n heel lastige.

Morgen zet ik de stap terug naar fase 1. Het vergt enorm veel energie, maar ik wil zo graag beter worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s